Hand Crafted Beer / Full malt brewing

Guidningar

År 1768 byggdes i Lövstabruk ett mälteri, vilket idag är det äldsta, bevarade i sitt slag. I ett mälteri mältas korn till malt för ölbryggning. I Lövstabruk var behovet under 1700 och 1800-talet stort. Ölkonsumtionen under den här tiden kunde ligga på flera liter per person och dag – att jämföra med ölkonsumtionen i Sverige under 1970-talet då vi i snitt drack 20 liter per person och år. Mälteriet var igång i ca 150 år och i så stor skala att det idag är klassat såsom industrihistoriskt minne. Svenska bryggareföreningen gjorde under 1980-talet en restaurering av lokalen och svarar fortfarande för det fortsatta underhållet.

Mälteriet liksom herrgårdens gamla bryggeri visas idag för besökare. I lokalerna står fortfarande utrustningarna kvar och en kunnig guide berättar om såväl mältning som bryggning enligt den gamla metoden. Guidningen avslutas i Lövstaölets vänners brygglokal där besökaren även får ta del av mer modern tillverkning.

Guidning kan bokas via Stiftelsen Leufsta, Vallonbruk i Uppland eller guideansvarig Sven Östlund i Lövstaölets vänner Sven Östlund 0705598636 alt ostlund.ber@telia.com. Turen tar ca 1, 5 h och kostar 70:-/pers dock minst 700:-per grupp.

Hitta till oss

 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.